Три пианистки от Банско с медали от Международен конкурс

 

Само няколко години след създаването си, ръководената от Марина Иванова, Школа по пиано към читалище „Никола Вапцаров“ в Банско се превърна в незаобиколим фактор на конкурсните сцени в страната. Навсякъде малките пианисти от гада под Тодорка изненадват  и впечатляват жури и музикални педагози с техника и стил. Те свирят еднакво добре барокова, класическа и съвременна музика,  джаз и българска музика с фолклорни елементи. В репертоара си имат произведения на европейски, руски и български композитори.

Три от най-добрите ученички в Школата по пиано на най-престижната сцена у нас – зала «България», взеха призови места. Александра Полежанова, Ива Дурчова и Виктория Григорова влязоха в надпревара с най-талантливите пианисти в Седмото издание на Международния конкурс за пианисти – непрофесионалисти «VIVAPIANO“.  Те се представиха достойно и завоюваха три бронзови медала.

Зад  десетината минути на конкурсния подиум обаче стои упорита и търпелива работа на Марина Иванова с пианистите в читалището, стоят и часовете пред пианото в къщи, след като са научени уроците за следващия ден, минали са тренировките и какво ли още не. Нужно е време и много труд малките пръсти да запомнят безпогрешно всеки тон на прелюдии, сонати, сарабанди …  И идва моментът, в който музиката започва да се лее и всичко изглежда толкова просто и лесно.

Александра и Ива не успяха да присъстват на награждаването на победителите в конкурса, защото трябваше да участват в друга надпревара – „Звезди в радиото“ в Благоевград. Изпълненията им и там бяха наистина звездни. Сега талантливите ни деца тръпнат в очакване за обявяването на резултатите от класирането.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.