​Деца месиха козунаци и боядисваха яйца в музей

 

Народните ритуали в навечерието на най-големия православен празник – Великден, бяха пресъздадени в двора на Националния музей „Велянова къща“ в Банско. На Велики четвъртък в българските домове по стар обичай се замесвало тестото за великденските хлябове като символ на Христовото тяло и на неговата саможертва в името на човечеството. Пременени в пъстри бански носии, учениците от СУ „Неофит Рилски“ и НУ „Св. Паисий Хилендарски“ замесваха козунаци и боядисваха яйца с естествени багрила под вещото ръководство на директора на Музеен комплекс в Банско – Светла Барякова, и своите учители.

Организираната от читалище „Никола Вапцаров“ Работилница „Шарено великденско яйце“ събра малки и големи, които заедно с бабите от Пенсионерски клуб „Иван Козарев“ в Добринище запретнаха ръкави и се потопиха в характерните за този град уникални украси на яйца с восъчна техника. За награда на сръчните детски ръчички боядисаните яйца бяха отнесени у дома, за да се похвалят на своите близки с направеното.

За доброто настроение в празничния ден се погрижи Женският самодеен състав към читалището – „Пирински напеви“.

Великденската програма продължава с концерт навръх Великден. На площад „Никола Вапцаров“ младата фолклорна изпълнителка Ангелина Милева ще изпълни букет от народни песни. Там ще се проведе станалото традиционно великденско надчукване с яйца.

 

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.