​Село Баня поиска да е национален курорт

 

Разложкото село Баня иска да стане курорт с национално значение. Кметът Мария Юрганчева изпрати преди два месеца писма до Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите. В тях тя пише, че селището е второто по дебит находище на минерална вода в България. Кметицата припомня, че1965 година населеното място е обявено за курортно селище с местно значение, а от 2000 година се развива успешно и в момента то е с над 20 хотела, пансиони, семейни хотели, къщи за гости, като легловата база е с над 2200 места. Зад искането застава и сформиран за целта Консултативен съвет от местни жители.
„Получих отговор от Министерството на туризма, че предстоят промени в нормативния ред за обявяване на курортите с национално значение и обявяването на село Баня за курорт с национално значение би могло да стане по реда и в съответствие с Наредба №14 за курортните ресурси, курортните местности и курортите. Пътят е дълъг, но се надявам, че ще успеем“, каза Мария Юрганчева.

Необходимо е да се направи пълен анализ, да се чуе експертизата на специалисти. Да се видят всички плюсове и минуси при евентуална промяна на статута на населеното място, зощото това мож да доведе и до вдигане на данъците за местното население, твърдят експерти. Кметът не крие, че има и доста инфраструктурни проблеми в село Баня, които местната власт в последните години решава, но има още доста работа.

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.